De Befaamde “ZOOMIES”🌪️

Het onderwerp van dit blog is obviously een grote aanwezigheid in jullie leven, of het intrigeert jullie alleszins 😊

Vandaag ga ik het hebben over de befaamde “Zoomies”, of zoals het ook genoemd wordt, Fiddle About. Want Fiddle about (aka de Zoomies) is 1 van de 4 coping mechanismes (de anderen zijn: Fight, Flight & Freeze).

Om te beginnen wil ik je eerst even uitleggen hoe die Zoomies eruit kunnen zien dus volg even mee voor we in de wat en waarom duiken.

De Zoomies zijn die dolle, gekke momentjes waarbij je hond lijkt te transformeren in een turbo-Duracell-aangedreven wervelwind. Er is op dat moment geen houden aan. Bij veel honden zou je een biefstuk kunnen zwaaien voor hun neus, ze hebben er dat moment hoogstwaarschijnlijk geen neus, haha oog dus, voor.

De meest obvious uiting of expressie van die Zoomies is gelijk een wildebras rondcrossen in je tuin, meestal met hun poep ingetrokken en straat laag of zelfs tussen hun poten.

Shhhhw, shhhhhw, shhhhw en maar heen en weer crossen. Mijn shhhhw moet dus jouw hond voorstellen die voorbij gezoomd komt he 🤣.

Maar dit is niet de enige vorm van de Zoomies, er zijn er nog andere:

  • Rondcrossen in de tuin hadden we al gezegd
  • Rondcrossen in huis en vaak ook met springen in de zetel(s) erbij. Nog liefst van de ene in de andere zetel (als jij meerdere zetels hebt)
  • Vrij intens beginnen graven zowel binnen als buiten (ja binnen echt gewoon op de vloer)
  • Beginnen rondcrossen wanneer je hond een andere hond ziet
  • Plots en vrij intens beginnen rollen op de grond
  • …..

De Zoomies staan ook wel bekend als “het gekke uurtje”. Gezien heel veel honden hun “gek momentje” iedere dag rond hetzelfde uur zetten. Hoe vaak ik van klanten hoor “We zouden er onze klok op kunnen zetten”.

Zoomies: De spontane uitbarsting van energie
Zoomies, officieel bekend als Frenetic Random Activity Periods (FRAPs), zijn dus die wilde ren-cross-vlieg-buien waarbij je hond onverwacht in hoge snelheid rondjes begint te lopen. Het lijkt vaak “uit het niets” te komen, maar het is eigenlijk een complexe reactie van je hond op bepaalde prikkels of opgebouwde stress en energie.

Hier en daar eens een kleine Zoomie is niet zo erg en nog vrij onschuldig. Daar kan ik mee leven. Maar wat door de meeste mensen als iets komisch en grappig gezien wordt, en zelfs als normaal beschouwd wordt, is dat eigenlijk niet echt.

Gewoon in het algemeen: alles wat té is, is niet geweldig goed en meestal niet heel erg stabiel.

En Zoomies, wees eerlijk, das echt wel té he? Ja eh?

Oke, als je dat ondertussen toegeven hebt aan mij een aan jezelf, kom dan maar verder lezen naar wat de oorzaken kunnen zijn van die Zoomies.

Wat veroorzaakt Zoomies dan?
Zoomies zijn niet altijd alleen maar een teken van plezier of overtollige energie (dit is ook negatief want dat wil zeggen dat jij je hond zijn noden niet voldoende voldaan hebt).

Ze kunnen ook, zoals ik in de intro al vermeldde, voorkomen als een copingmechanisme door stress of overprikkeling. Als je hond bijvoorbeeld een stressvolle situatie heeft ervaren of een lange tijd heeft moeten inhouden, kan hij die opgekropte energie ontladen door even gek te doen. Het is dus belangrijk om te begrijpen dat wat er speels en grappig uitziet, soms een onderliggende spanning kan maskeren.

Heel typisch is een hond die net een hele wandeling achter de rug heeft bij het thuis komen toch nog eerst even moet rondcrossen. Dit wil hoogstwaarschijnlijk zeggen dat jouw hond meer stress ervaart tijdens jullie wandeling dan je denkt en hiervan overprikkeld raakt. Moest dit bij jou het geval zijn, bekijk eens mijn ebook De Wandeling (***link toevoegen hier) of boek eens een sessie bij ons, want het is voor de meeste honden echt niet zo moeilijk om meer rust en connectie in die wandeling te brengen om die stress en overprikkeling achterwege te laten.

Wat kan jij doen?

  • Zorg dus dat je je hond voldoende fysieke en mentale uitdaging geeft, zodat het niet kan ontstaan uit opgekropte energie.
  • Zorg er ook voor dat je je hond de kans niet geeft om zijn zoomies te starten, of eens gestart verder te zetten. Dit door ofwel op de befaamde momenten je hond ofwel aan de lijn te nemen naast jou ofwel door hem in zijn bench te zetten. Je kan hem iets geven om te knabbelen eventueel (botje of hoefje en dergelijke).
  • Om je hond te stoppen eens hij gestart is, wil je hem al op voorhand een leiband aan gedaan hebben. Dus als jij een hond hebt die regelmatig de Zoomies krijgt, laat gewoon een leiband aan hem hangen zodat je die meteen kan nemen eens hij aan zijn Duracell-gecross begonnen is.
  • Zorg dat je je hond z’n stress signalen kan herkennen en begrijpen
  • En als je merkt dat het inderdaad vaak stressgerelateert is leer dan stressverminderingstechnieken aan of gedragsaanpassingen.

Puppy’s en Zoomies
Bij jonge honden en puppy’s zie je in het algemeen vaker zoomies. Ook bij puppy’s is dit meestal als reactie op overprikkeling, vooral aan het einde van de dag en zoals bij veel klanten van mij meestal rond hetzelfde uur. Het is cruciaal voor puppy-baasjes om te leren herkennen wanneer speeltijd overgaat in overprikkeling en om tijdig in te grijpen met rust en ontspanning.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd, ben je weer een beetje meer geïnspireerd en heb ik je een tikkeltje bewuster gemaakt.

Laat de staarten kwispelen, blijf verbonden, en tot onze paden elkaar weer kruisen.

Veel liefs,

Jade

Pack Leader Central Bark

Copyright 2024 Central Bark

DESIGN CREDIT

ALGEMENE VOORWAARDEN