In deze blog ga ik een zeer grote mythe ontkrachtigen dus, be ready!
Het gaat over de mythe van de Dominante honden. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen: Ook al dacht jij dit, waarschijnlijk heb jij geen dominante hond!
Het valt me op hoe vaak mijn klanten het hebben over ‘dominante’ honden. Alsof elke hond ‘s ochtends wakker wordt, zich uitrekt en denkt: “Hoe ga ik vandaag mijn baasje overrulen?” Echt, soms lijkt het alsof onze honden een geheime vergadering houden om te besluiten wie de Alfa van de dag is. Maar even serieus, tijd voor een realitycheck: gaat dit over de hond, of is het tijd dat we in de spiegel kijken?
“Wanneer ik ‘zit’ zeg, kijkt hij me aan alsof ik hem net heb gevraagd een sudoku op te lossen.” Of “Hij bewaakt het huis als een slechtgetrainde ninja” of gewoon “Ik heb heel weinig te zeggen over mijn hond, hij doet echt wat hij wil”– herkenbaar? Deze uitspraken horen we vaak, maar het is tijd om de echte vraag te stellen: gaat leiderschap over dominantie, of is het eigenlijk een kwestie van zekerheid, richting en wederzijds vertrouwen bieden?
De ware aard van jouw hond
De meeste honden dromen er niet van om de volgende CEO van DogInc. te worden. De meeste honden zijn niet uit zijn op een leiderschapsrol. Onze ingewikkelde mensenmaatschappij is voor hen een raadsel. Het veel te overweldigend. Allemaal zeer onbekend voor hen en het is een gigantisch contrast met hun instinctive habitat waarvoor zij geprogrammeerd zijn, de natuur.
Misverstanden en een gebrek aan leiderschap van onze kant kunnen ervoor zorgen dat onze honden denken dat ze de rol van leider op zich moeten nemen. Maar is dit werkelijk wat ze willen, of zoeken ze slechts naar duidelijkheid en stabiliteit vanuit ons?
Onze honden kijken naar ons voor leiding – niet om gedomineerd te worden, maar om geleid te worden met vertrouwen, consistentie, en begrip. En omdat ze in ons geloven (of op zijn minst doen alsof, totdat we de snacks bovenhalen 😅 nee mopje, dat willen we net niet).
Jouw rol als leider
Dit is jouw moment. Rise to the challenge! Niet om je hond te onderdrukken, maar om een omgeving te creëren waarin hij zich veilig, geliefd en begrepen voelt. Tijd voor zelfreflectie: ben jij de leider die je hond nodig heeft, of ben je meer de zijn dienaar en volger die door zijn hond gemanipuleerd wordt en in’t zak gezet wordt waar hij staat?
Wees zijn rots in de branding, de persoon die niet alleen snacks verstopt maar ook met een duidelijke, consequente, liefdevolle leiding komt. Inspireer je hond met jouw rust en zelfzekerheid. Onze honden hebben ons nodig om duidelijke grenzen te stellen en liefde en respect te tonen. Ze hebben ons nodig om consequent te zijn in onze regels en liefde. Dit vereist dat we zelfbewust zijn, onze eigen gedragingen onder de loep nemen, en ons realiseren dat leiderschap bij onszelf begint.
De kracht van ondersteuning
Volgende week gaan we het hebben over de uitdagingen die we tegenkomen, niet alleen met onze honden maar ook met de mensen om ons heen. Hoe gaan we om met vrienden en familie die onze aanpak misschien niet begrijpen of ondersteunen? Hoe blijven we sterk in onze overtuigingen en methoden, zelfs als we kritiek ondervinden?
We gaan deze vragen samen aanpakken, als een gemeenschap van bewuste hondenbaasjes die elkaar steunen en empoweren! We zullen ontdekken hoe we niet alleen de beste leiders voor onze honden kunnen zijn, maar ook hoe we kunnen omgaan met externe druk en toch trouw blijven aan onze eigen principes.
Versterk de band met je hond
Onthoud dat jouw hond jouw leiderschap, gebaseerd op liefde, respect en begrip, nodig heeft. Samen zullen we leren hoe we een onbreekbare band met onze honden kunnen opbouwen, een band die gebaseerd is op vertrouwen en wederzijdse groei.
Blijf sterk, blijf zelfzeker, en blijf de leider die je hond met trots volgt.
Veel liefs,
Jade