De 5 basis fundamenten van een relatie

Welkom terug bij een nieuw blog. Dit is nog maar de derde die ik voor jullie schrijf maar ik vind het echt al super fijn om te doen. Het is zo leuk om positieve reacties van jullie te krijgen en jullie enthousiasme te voelen! Keeps me motivated om echt mijn best te blijven doen.

Dit blog gaat over de 5 basis fundamenten zijn van een goede relatie. Dus zet je schrap, pak een koffietje of theetje (en misschien een snack voor je hond), en laat mij jou meenemen doorheen mijn 5 fundamenten.

Deze gelden niet alleen voor de relatie met je hond. De honden zijn de leermeesters van mijn leven. En ook deze les, over relaties, heeft me al enorm veel vooruitgeholpen. Ik geloof dat iedere relatie deze 5 basis fundamenten nodig heeft om een kans te hebben op slagen. 

Als er 1 fundament zou ontbreken, dan geloof ik dat de relatie niet veel slaagkansen heeft, of alleszins niet de juiste basis voor geluk en harmonie zal vormen.

Aan het einde van dit blog wil ik ook jullie even inschakelen, dus lees zeker tot het einde 😉

De 5 basis fundamenten op zichzelf zijn dan ook rechtstreeks en onrechtstreeks allemaal met elkaar verbonden en ondersteunend voor elkaar.

De 5 basis fundamenten zijn: Liefde. Respect. Vertrouwen. Communicatie & Connectie.

Lees ze nog is 😉 Dat ze er echt goed inzitten want je zal ze echt willen onthouden.

Ik ga ze allemaal effe uitlichten voor jullie.

1) LIEFDE, Meer dan alleen maar knuffelen

Ah, liefde, de eeuwige drijfveer die zowel poëten en filosofen inspireert als ons, hondenbaasjes. Liefde is iets waar geen van mijn klanten een tekort aan heeft. Maar liefde alleen is niet genoeg, toch niet op de manier dat de meeste baasjes liefde geven. Ah nee, want anders zou mijn job niet bestaan eh moesten knuffels en verwennerij je hond zijn gedragsproblemen oplossen.

Uiteraard mag jij knuffelen met je hond, er is niet veel beter is de wereld dat een goede knuffelsessie met mijn honden, maar ik kies ten eerste mijn knuffelsessies bewust uit en ik ga ze bewust aan en ten tweede is dit niet de enige manier waarop ik liefde uit naar mijn hond toe…

Echte liefde gaat over het creëren van een omgeving waarin onze honden zich niet alleen veilig en gewaardeerd voelen, maar ook diep begrepen.

Maar liefde is ook kennis. Het is weten wanneer het tijd is voor wat ik noem een “tough love” momentje. Het gaat over het stellen van grenzen en het opvolgen van regels. Liefde is het vervullen van mijn hond zijn fysieke en mentale noden, each and every single day, zelfs op die dagen dat het buiten stormt en alles in ons naar de comfort van onze zetel verlangt. Echte liefde betekent dus zorgen voor je hond in alle weersomstandigheden, op elk moment van de dag. Helaas wonen wij in België en sommigen onder jullie in Nederland waar het vaak geen geweldig weer is, maar je hebt weersbestendige kleren genoeg dus doe ze dan ook maar aan☺️

Ware liefde, in zijn meest selfless vorm, is je hond helpen de beste versie van zichzelf te worden. Het is hem leren rust te vinden en zijn emoties te reguleren. Het is veiligheid en duidelijkheid bieden door structuur, grenzen, en regels. Het is ervoor zorgen dat hij zich kan aanpassen aan en goed voelen in onze wereld door training en socialisatie, en het is hem het zelfvertrouwen geven dat hij nodig heeft om te bloeien. Van samen op avontuur gaan tot het simpelweg vervullen van zijn basisbehoeften, echte liefde omvat het allemaal.

2) RESPECT, in wederzijdse richtingen

Respect is een tweerichtingsstraat, gebaseerd op wederzijds begrip, duidelijke communicatie, en consequent gedrag. Om het respect van je hond te verdienen, hoef je niet je stem te verheffen of je fysieke kracht te tonen; het gaat veel meer om hoe je jezelf positioneert als een betrouwbare en zelfzekere leider.

Respect is iets wat je moet verdienen. En dat jouw hond jou leuk en belangrijk vindt, wil absoluut niet zeggen dat hij je respecteert. Dit doe je door consequent en fair grenzen en regels te stellen en door op een duidelijke en kalme manier te communiceren. Het is cruciaal dat je hond begrijpt wat je van hem verwacht, zonder dat je twijfelt of aarzelt. 

Je hond wil voelen dat jij alles onder controle hebt. Dat geeft hebt enorm veel respect én vertrouwen. Die hangen onafscheidelijk aan elkaar. Maar nog verder over respect en het onder controle hebben: Als jij nog geen controle hebt over je hond, ja dan geloof hij niet dat jij controle zal hebben over situaties. Laat staan stressvolle of enge situaties!

Daag jezelf uit om na te denken over de interacties die je met je hond hebt. Vraag jezelf af: Communiceer ik onbewust dat ik slechts een volger ben, waardoor mijn hond denkt dat hij de leiding heeft? Situaties zoals je hond die aandacht opeist of die bepaalt wanneer gespeeld wordt, kunnen indicaties zijn dat het respect wellicht niet wederzijds is.

Het gaat erom je persoonlijke ruimte te eisen en duidelijk te maken wat wel en niet toegestaan is binnen jullie relatie. Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor liefde en speelsheid, maar wel dat er duidelijke grenzen zijn die het respect versterken.

3) VERTROUWEN, blindelings verdient

Vertrouwen ontstaat niet van de ene op de andere dag maar groeit uit respect en begrip. Wanneer je consistent duidelijke grenzen stelt en laat zien dat je jouw hond kunt leiden, bouw je aan dit fundament. Het is belangrijk dat je hond weet wat hij van je kan verwachten; dit geeft hem het vertrouwen dat hij veilig is onder jouw leiding.

In situaties van onzekerheid of angst is jouw rol als beschermer cruciaal. Het is in deze momenten dat vertrouwen echt wordt getest en versterkt. Als je hond ziet dat je voor hem opkomt en hem door moeilijke tijden loodst, groeit zijn vertrouwen in jou exponentieel. Het gaat hier niet alleen om het fysiek beschermen. Emotionele steun en begrip zijn minstens even belangrijk. Deze acties bevestigen dat je te vertrouwen bent, zelfs wanneer de omstandigheden minder ideaal zijn.

Reflecteer regelmatig op de relatie met je hond om te zorgen dat vertrouwen blijft groeien. Vraag jezelf af: “Voelt mijn hond zich echt veilig en begrepen bij mij?” Door bewust te werken aan het versterken van dit vertrouwen, verdiep je niet alleen jullie band maar creëer je ook een omgeving waarin je hond kan bloeien. Vertrouwen is de lijm die respect en liefde samenbindt in de onverbrekelijke band tussen jou en je hond.

4) CONNECTIE, het hart van jullie relatie

Connectie met je hond is de essentie van jullie relatie. Deze band manifesteert zich als een onzichtbare lijn die jullie verbindt, waardoor je intuïtief aanvoelt wat je hond nodig heeft en vice versa. Het bouwen aan deze connectie verrijkt niet alleen jullie trainingssessies, maar verfijnt ook de kwaliteit van jullie dagelijks leven samen. Deze diepe verbinding is gebaseerd op wederzijds begrip en ook het delen en toelaten van emoties, waardoor elke interactie soepeler en natuurlijker aanvoelt.

Een ware connectie moet je verdienen; het vraagt om jouw aandacht, aanwezigheid, en het vermogen om op een dieper niveau met je hond te communiceren. Jij moet in het hier en het nu kunnen zijn om in connectie te gaan met je hond. Het is belangrijk om te beseffen dat connectie het fundament is waarop vertrouwen en respect gebouwd worden. Door consistent te wachten op connectie, oogcontact dus, leer je je hond dat verbinding met jou prioriteit heeft voordat enige actie wordt ondernomen of interactie wordt toegelaten. Dit versterkt het idee dat jij niet alleen een bron van veiligheid en liefde bent, maar ook de sleutel tot alles wat hij nodig heeft of verlangt.

Door actief te werken aan deze connectie, versterk je niet alleen jullie band maar bevestig je ook jouw rol als leidend figuur in zijn leven. Connectie is dus niet alleen het hart van jullie relatie, maar ook de basis voor een diep wederzijds begrip en vertrouwen.

5) COMMUNICATIE, mee dan alleen maar woorden

Communiceren met je hond strekt zich uit verder dan alleen woorden; het is een delicate dans van geven en nemen, spreken en luisteren. Het ware meesterschap in communicatie ligt in het vermogen om niet alleen je verwachtingen duidelijk over te brengen via je acties en houding, maar ook in het kunnen interpreteren van de respons van je hond.

Het is essentieel te beseffen dat er geen moment voorbijgaat zonder dat er een vorm van communicatie plaatsvindt, GEEN communicatie bestaat niet, of deze nu bewust of onbewust is. Elke interactie, elk gebaar, en elke uitdrukking draagt een boodschap over aan je hond, die zijn begrip van jullie relatie en zijn verwachtingen van jou vormt.

Door actief te werken aan de manier waarop je communiceert, en door aandachtig te zijn voor hoe je hond jouw signalen interpreteert, leg je de basis voor een relatie waarin je hond leert om goede keuzes te maken. Dit vereist een commitment aan zowel het uitzenden van de juiste boodschappen als aan het zorgvuldig luisteren naar de feedback die je hond je geeft. Wanneer deze tweezijdige communicatie in harmonie komt, opent zich een wereld waarin je hond niet alleen naar je luistert, maar je ook echt begrijpt.

Reflecteer en groei samen

Nu je de fundamenten kent, is het tijd voor wat huiswerk. Neem een moment om te reflecteren: hoe staan deze fundamenten in jouw relatie met je hond? Zijn er gebieden waar je kunt verbeteren? Kies een of twee punten om deze maand aan te werken, en je zult zien hoe jullie band sterker wordt.

En hey, vergeet niet: net als in elke goede relatie, is groei een proces. Het gaat met vallen en opstaan. Maar met elke stap vooruit, bouw je aan een diepere, rijkere verbinding met je hond.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd, ben je weer een beetje meer geïnspireerd en heb ik je een tikkeltje bewuster gemaakt.

Laat de staarten kwispelen, blijf verbonden, en tot onze paden elkaar weer kruisen.

Veel liefs,

Jade

Pack Leader Central Bark

Copyright 2024 Central Bark

DESIGN CREDIT

ALGEMENE VOORWAARDEN