Bezoek ontvangen

Dit keer tackelen we een onderwerp dat zorgt voor meer drama dan een seizoensfinale van je favoriete serie: Bezoek ontvangen.

Verandert jouw hond ook in een kleine (of misschien zelfs grote) blaffende gremlin wanneer de bel gaat? Velen onder ons hebben een hond die van nul naar honderd gaat bij het minste gerinkel. Je bent zeker niet de enige. Veel honden ervaren moeite met het geluid van de bel en het ontvangen van bezoek. Maar hoe komt dat nu? De hoofdoorzaak ligt vaak bij overmatige opwinding die we, soms onbewust, hebben geconditioneerd bij het ontvangen van gasten. Een andere belangrijke factor is territoriaal gedrag, wat kan wijzen op een onderliggend gebrek aan leiderschap.

Als je ons tweede blog hebt gelezen, weet je al heel wat over het belang van leiderschap en ben je misschien al bezig je skills hierin te verbeteren. Dit zal je ongetwijfeld helpen bij het aanpakken van de uitdagingen rond de bel en het ontvangen van bezoek.

Desensibiliseren is het toverwoord

De truc is om je hond te desensibiliseren voor de reeks gebeurtenissen die leiden tot het binnenlaten van bezoek, terwijl je hem tegelijkertijd leert hoe correct te begroeten. Desensibiliseren is een fancy term voor ‘gewenning’. Nog even geduld, het wordt hieronder meteen duidelijk. Je gaat het desensibiliseren opbouwen van low level naar high level afleidingen. (Hieronder komt een lijst)

En je gaat pas naar een volgende stap tot je hond relax en ontspannen blijft bij de stap waar je zit. Blijf dus gerust meerdere sessies dezelfde stap herhalen moest dit nodig zijn.

Hier een mini-stappenplan:

  • Je kan bvb beginnen met te kloppen op de muren, ramen en deuren in het zicht van je hond.
  • Dan uit het zicht,
  • Dan kan je naar je voordeur stappen en erop kloppen,
  • Dan kan hetzelfde doen + de voordeur eens open en dicht doen,
  • Idem + hallo zeggen,
  • Dan kan je je deurbel oefenen. Speel gewoon regelmatig een aantal keren af. Veel deurbellen kan je met een knop vanop afstand laten afspelen. Kan jouw deurbel dit niet, neem hem dan op en speel hem af op te gsm of een muziekbox. Op die manier kan je hem dus regelmatig afspelen.
  • Dan ga je de deurbel afspelen, naar de deur gaan, openen, hallo zeggen
  • DAN pas ga je dit oefenen met een echte bezoeker!

Ik nodig vaak vrienden uit hiervoor. Het helpt om je vrienden bewust te maken dat ze je moeten helpen ipv dat je mensen over de vloer krijgt die net je training dwarsbomen 😬🙈

Jij belooft dan om hen iets te eten en drinken te geven, in ruil dat ze een paar x met jou oefenen op het bezoek ontvangen. Zij kunnen dan na een tijdje naar buiten gaan, doen alsof ze weg zijn, en na een paar minuten het hele plan nog eens uitvoeren. Hoe meer herhalingen je hebt om te oefenen, hoe sneller je erdoor zal geraken.

Hoe begeleid je je hond hierbij?

Iedere keer dat je hond rustig blijft en blijft liggen, liefst op zijn plaats, dan ga je hem belonen.

Blaft ie of springt ie recht, dan ga je hem corrigeren en terug leggen. Dit on repeat.

Wij doen dit alles dus eerst terwijl onze hond op zijn plaats ligt, maar daarvoor moet die natuurlijk al een basiskennis en skills hebben van de plaats training zelf.

Heb je dit nog niet aangeleerd of opgebouwd met je hond (dan mag je ons altijd contacteren, het is een extreem waardevol en onmisbaar commando) maar je kan eventueel ook je hond meteen aan de leiband nemen en zo de stappen uitvoeren. Je slaagt de stap van goede rust en zelfbeheersing over, waardoor het waarschijnlijk iets moeilijk wordt voor jou, maar zeker niet onmogelijk.

Hoe corrigeren vraag je?

Je wil een leiband aan je hond doen zodat je controle hebt, kan bijsturen en kan corrigeren.

Blaffen kan je corrigeren met een snokje aan de leiband, maar mijn favo tool hiervoor is het Central Bark spuitbusje.

Wanneer je hond van zijn plaats komt, dan wil je de leiband gebruiken om hem steeds terug naar zijn plaats te brengen.

Wat je zeker niet wil doen is staan roepen op je hond. Wat ik bijna iedereen weet te doen🙈 Op die manier ben je net mee aan het blaffen en je hond bijna aan het aanmoedigen ipv te stoppen.

Je hond mag 1 à 2x blaffen om te laten weten dat er iemand is, en dan mag (moet eigenlijk zelfs) hij stoppen.

Wat is de juiste manier van begroeten?

RUSTIG!! 😉

Je wil je hond leren dat een begroeting rustig verloopt. Daarvoor is het super belangrijk dat de begroeting met jou en je gezin ook rustig verlopen. Deze begroetingen komen iedere dag voor en leggen de basis voor hoe een begroeting moet en mag verlopen.

Vraag ook aan je bezoek om rustig te zijn en eerst je hond te negeren tot jij laat weten dat het oké is. Een begroeting is niet het moment voor je hond om zijn innerlijke fanboy of fangirl te channelen.

Hoe oefen je dan dat je hond rustig moet blijven?

Enkel begroeten en aandacht geven wanneer je hond rustig is. Bij sommigen van jullie gaat dit snel gaan, bij andere zal dit lang duren. Afhankelijk van de intensiteit van je hond, de intensiteit van zijn conditionering met excitement bij het anticiperen van een begroeting en zijn capaciteiten om zijn emoties te reguleren.

Je wacht dus allereerst tot je hond echt rustig is voor jij of je bezoek hem dag gaat zeggen.

Eens je beslist dat je hond rustig genoeg is en je begint aan je begroeting, of misschien zelfs al wanneer je nog maar gewoon aanstalten maakt om te gaan begroeten, en je hond wordt terug heviger en meer excited dan stop je meteen en wacht je opnoem. Is je hond terug rustig dan probeer je dit opnieuw. Blijft hij rustig kan je verder begroeten. Wordt ie opnieuw weer heviger? Dan stop je, reset je weer naar rust, en probeer je nog een keer. Dit on repeat eigenlijk. Zolang je hond rustig blijft zal hij een begroeting en dus affectie ontvangen, zolang hij niet rustig is niet. Heel duidelijk.

Probeer ook om je begroeting niet té lang te maken. Zeker niet in het begin wanneer het nog moeilijk is voor je hond om rustig te blijven. Te lang kan ervoor zorgen dat hij toch nog excited gaat worden. Short ‘n sweet is het beste recept hier.

De 2de fase

Eens je door dit deel van de training bent, de plaats en de begroeting zelf, ga je je hond leren hoe hij zich moet gedragen wanneer hij niet op zijn plaats ligt, maar vrij is in huis.

Je wil niet vast komen te zitten in het gegeven dat je hond enkel rustig is en goede keuzen maakt wanneer hij op zijn plaats ligt en een complete rascal is wanneer hij vrij is.

Je laat zijn leiband/huislijn aan terwijl hij rondloopt en oefent dat je je bel afspeelt.

Op momenten dat je toch al bezoek krijgt, voor je door deze training bent kunnen gaan met je hond, dan is het het beste idee dat je je hond even in z’n bench zet of apart zet zodat ie niet steeds dezelfde foute keuzes kan blijven maken. Anders wordt het steeds moeilijker voor jou om die nieuwe gewoonte sterk te krijgen.

Heeeeeeeel veel succes ermee!! Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd, ben je weer een beetje meer geïnspireerd en heb ik je een tikkeltje bewuster gemaakt.

Laat de staarten kwispelen, blijf verbonden, en tot onze paden elkaar weer kruisen.

Veel liefs,

Jade

Pack Leader Central Bark

Copyright 2024 Central Bark

DESIGN CREDIT

ALGEMENE VOORWAARDEN