7 manieren om je hond te helpen ontspannen

Welkom terug voor een dosis inzichten en verhalen uit onze ongelofelijk zalige hondenwereld! Met dit keer het thema Manieren om je hond te laten ontspannen. Een heel waardevol thema gezien de meeste honden echt totaaaaal geen chill hebben, moeilijk rust vinden, hun zenuwstelsel veel te vaak op volle toeren draait. 

Pak je koffie of theetje erbij, leg je hond ontspannen naast je (hier begint het al 😏) en ontdek hoe jij je hond kan helpen om te ontspannen.

Ik heb 7 manieren opgesomd die jij kan toepassen om je hond te helpen ontspannen. Er zijn ofcourse meer dan 7 manieren, maar dit zijn diegene met de meeste impact en waar wij enorm veel resultaten mee hebben.

1Ontspannen Wandelen
Op een bepaalde manier wandelen, wat voor mij de “juiste” manier is (zonder betweterig over te komen) kan je hond helpen ontspannen. Voor ik uitleg wat die manier is, wil ik even meedelen dat op de “foute” manier gaan wandelen net voor meer stress kan zorgen. Als je hond de hele tijd aan het trekken is, van hiernaar daar zigzagt, zeer alert en misschien zelfs reactief is op zijn omgeving ja dan doe je natuurlijk meer kwaad dan goed. Je hond zit hier hoofdzakelijk in jacht modus en verdedigingsmodus ipv in volgmodus. Het is hoofdzakelijk hun sympaticus die hier werkt ipv hun parasympaticus (weet je nog, uit het vorige blog)?

Voor mij is dus de juiste manier, die je hond ook gaat laten ontspannen, wandelen in de volgmodus (aka pack drive). Wat niet wil zeggen dat je hond niet mag snuffelen, nee! Voor je hier al weerstand begint te creëren. Maar het is wel de bedoeling dat je hond een groot deel, minstens de helft, van je wandeling mooi ontspannen, volgend naast jou loopt. Het andere deel van de wandeling kan hij dan in de “vrijmodus” wat snuffelen en ravotten. BUT make sure dat je hond in de “vrijmodus” ook niet kriskras heen en weer zit te rennen de hele tijd want dit is ook niet heel erg productief voor hun zenuwstelstel. We zien vaak kanonnen wegschieten eens hun baasjes hun de “vrij” gegeven hebben, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Snuffelen kan zeer relaxerend?? Werken maar dus ook maar tot op een bepaald niveau van excitement. Als je nog geen goede recall hebt of je hebt nog niet veel controle over je hond om het rustig te houden, laat je hond dan altijd “vrij” aan een lange lijn hé! Be responsible pls

Tip: Als je hond momenteel nog zeer alert is en, reactief of niet, maar vooral met zijn omgeving bezig is, kan het helpen om te starten op zeer rustige plekken. En als het volgend wandelen nog een grote uitdaging is, dan zou ik aanraden om eerst te beginnen oefenen hierop in je tuin en zo op te bouwen.

Als je meer wil leren over het volgend en in connectie wandelen met je hond, neem dan eens een kijkje naar mijn “De Wandeling” e-book. Met al meer dan 700 verkochte exemplaren krijgen wij zeer veel fantastische feedback hierop. Ik geef het maar mee 😉

2Kauwen
Kauwen op een bot, hoef, oor,… een kauwsnack alee, verlaagt stress. Zorg wel dat je bewust nadenkt over welke snacks dat je je hond geeft. Je wil eigenlijk enkel echt natuurlijke, non processed snacks.

En hoe komt het nu dat kauwen stressverlagend werkt en dus help voor ontspanning? Wel dat komt omdat door kauwen het gelukshormoon endorfine aangemaakt wordt.

En endorfine heeft net een rustgevende en pijnstillende functie. Het dus eigenlijk een natuurlijke rustgever.

Je mag gerust iedere dag een momentje iets aanbieden om te kauwen.

Ik geef dit meestal op hun plaats of in hun bench.

Hier nog een aantal voorbeeldjes: yak stick, kauwwortels, nephout, kippenpoten, …

3Spelen
Het klinkt waarschijnlijk wat contradictorisch maar spelen helpt ook enorm om je hond te helpen ontspannen. Want net zoals bij kauwen wordt tijdens spelen ook endorfine aangemaakt. Spelen, lopen, fietsen,… actieve fysieke activiteiten maken dus ook endorfine aan.

Waardoor je hond de uren na het spel makkelijker zal kunnen ontspannen.

4Verplichte Rust
Net zoals kinderen kennen honden hun eigen grenzen niet altijd even goed. En al zeker niet de honden waarvan hun sympaticus vaker actief is dan hun parasympaticus, zij zitten meer in fight or flight modus en zullen dus minder gemakkelijk zelf rust gaan opzoeken. De gemiddelde hond slaapt ook te weinig en dit heeft enorm veel gevolgen op hun hormonaal stelsel waardoor ze al meer stress hormonen gaan creëren.

Een volwassen hond moet zo’n 16-18u per dag slapen en een pup zo’n 20u per dag. Is echt niet te onderschatten! Slaap is essentieel om te herstellen en stress te doen verlagen.

Het is dus aan ons om voldoende rust momentjes in te lassen.

Deze kunnen ofwel op hun plaats zijn (wanneer die correct is aangeleerd) of in hun bench.

Je moet uiteraard dan wel zien dat je je hond voldoende fysieke en mentale uitdaging geeft zodat je ook kunt verwachten dat hij zo veel rust. Anders is het niet fair tov je hond.

Als er veel actie en beweging in jouw huis is (ik denk maar aan jonge kinderen die veel bewegen en lawaai maken) is het aangeraden om je hond in een aparte ruimte te doen rusten/slapen.

5Relaxerende massage
Een relaxerende massage is niet zomaar knuffelen met je hond.

Het is echt een bepaalde techniek die helpt om sneller rust te kunnen vinden. Je gaat eerder stevige draaibewegingen maken met je hand met de toppen van je vingers.

Kies plekken uit zoals hun schouders, hun borst, hun rug, hun billen. Je hond hoeft niet neer te liggen wanneer je start. Als je het juist doet, en jij zelf rustig bent, is de kans zeer groot dat je hond na een tijdje uit zichzelf gaat liggen.

Tijdens het masseren komen hormonen ook vrij. Als je dit meerdere keren herhaalt (op verschillende momenten) en je hond effectief rust vindt op het einde, kan jij iets creëren als Geconditioneerde Relaxatie. Hoe cool is dat?!

Jij kan dan zo goed als ‘on cue’ je hond helpen ontspannen omdat die jouw massage geconditioneerd heeft met rust en begint te smelten onder jouw stevige aanraking.

Deze kan je dan, eens geconditioneerd, ook inzetten tijdens moeilijkere momentjes om je hond te helpen.

6Mentale Uitdaging
Ook mentale uitdaging kan stress verlagend werken en je hond helpen om nadien te ontspannen. Zoekspelletjes, puzzels etc laten je hond zijn zintuigen gebruiken.

Je leert je hond op een bepaalde manier nadenken en ondertussen ontwikkelt hij zijn creativiteit en zijn zintuigen.

Ondertussen is je hond ook z’n neus aan het gebruiken, want zoals bij het snuffelen ook stress verlaagt.

Het geeft je hond als snel een voldaan en moe gevoel om dus makkelijk te kunnen ontspannen.

7Fysiek Ongemak Uitsluiten
Pijn en fysiek ongemak kunnen zeker een rol spelen in de gemoedstoestand van je hond.

Het kan ervoor zorgen dat je hond onrustiger is, prikkelbaarder is dus ook onverdraagzamer, alerter enzovoort.

Van stijfheid, naar jeuk van allergieën, naar een serieuzere aandoening.

Als jij al een tijdje aan het trainen bent en echt wel op de juiste zaken focust om je hond rustiger te krijgen maar je ziet weinig verbetering kan het aangeraden zijn om eens een check up te laten doen bij je dierenarts.

We willen de best mogelijke basis om op te bouwen en dat geldt ook voor het fysieke lichaam van je hond.

Zo dat waren ze alle 7.

Kijk eens naar welke zaken jij al toepast en welke je misschien nog kan implementeren.

Ga eventueel nog het vorige blog lezen als je nog niet alles begrepen hebt van hoe stress werkt en hoeveel impact dit op je hond heeft.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd, ben je weer een beetje meer geïnspireerd en heb ik je een tikkeltje bewuster gemaakt.

Laat de staarten kwispelen, blijf verbonden, en tot onze paden elkaar weer kruisen.

Veel liefs,

Jade

Pack Leader Central Bark

Copyright 2024 Central Bark

DESIGN CREDIT

ALGEMENE VOORWAARDEN